Potser no us sona el nom, però de ben segur que l’heu reconegut com a un topònim àrab. Es tracta d’una estreta franja de terra de conreu que es troba al sud de Gaza, a la vora de la mar Mediterrània, que fa uns 4 km de llarg per 2,5 km al punt més ample. Poc més de 6,5 km2. És ací on Israel ha proposat de confinar els vora dos milions de desplaçats de la invasió de Gaza mentre es dedica a arrasar tot el que troba per davant (escoles, universitats, hospitals, edificis civils…) per tal d’assegurar que els palestins trigaran anys en tornar a ocupar uns terrenys que fins fa poques setmanes eren sa casa.

Veure el genocidi que s’està cometent a través dels mitjans i a diari provoca un efecte colpidor d’una banda però per una altra acaba per perdre capacitat d’impacte perquè les escenes es converteixen en quelcom familiar en el sentit que formen part del nostre dia a dia. I això és terrible perquè ens deshumanitza. És per això que he volgut buscar referències per poder fer-me una idea de la brutalitat del que està succeint.

Referències geogràfiques

Tothom ha sentit parlar de la franja de Gaza, però com de gran és? Si retallem l’àrea que ocupa la franja de Gaza i la portem a casa nostra, a quina superfície equivaldria? Faré servir referències conegudes per a la gent dels Ports i Maestrat. Cadascú les que té més a mà.

Estem parlant de 365 km2, una mica menys que el terme de Morella, però i si superposem aquesta superfície tal qual a la vora del mar?

En aquesta franja de terra (a la Gaza real) hi viuen 2,2 milions de persones. Imaginem què vol dir això? Només per fer-nos una idea, a la ciutat de Barcelona hi viuen 1,6 milions i a València no arriba a 800.000 persones (segons l’INE). Seria com posar pràcticament tota la població d’aquestes dues ciutats a viure en aquesta zona entre el riu Sénia i Torreblanca.

Si això ja és impactant, què representaria reduir encara més la superfície fins a confinar-los als 6,5 km2 d’Al-Mawasi? Si teniu al cap el pla de la Canada d’Ares, pràcticament l’ocuparia tot.

I ara imaginem-nos 2 milions de persones malvivint en una zona sense cap tipus d’infraestructura. Aquest és el projecte d’Israel per als palestins, recloure’ls en un camp de concentració. S’explicarà això a les aules quan s’explique l’holocaust? Com pot ser que qui va patir aquella barbàrie es comporte així ara? Perquè una cosa és Hamàs i l’altra el poble palestí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *