Per Santa Llúcia, pas de puça! Això diu el saber popular pel que fa a com s’allarguen les hores de sol per la vesprada. Però el 13 de desembre, Santa Llúcia, ve marcat al calendari del poble per un altre fet. Avui comencen les tretzenades.

Les tretzenades són un mètode amb zero rigor científic però que tenia el seu lloc en la cultura popular quan no hi havia res més per a predir el temps i quan aquest condicionava tant el dia a dia de les comunitats rurals. Saber quins serien els mesos de pluja, fred o calor (sempre fora de l’habitual, s’entén) era important per tal de triar els moments més adequats per fer les tasques del camp. I qui no té res s’agafa a un ferro roent.

A principis d’any publicava l’entrada Tretzenades 2023 amb una descripció del que són i com s’elaboren. Hi incloïa la predicció per a 2023 que, tot sigue dit, no va ser errrada almenys pel que fa a casa (car és un mètode basat en l’observació local).

Amb tot i lluny de tenir cap fiabilitat, és un mètode distret que ens fa estar entretinguts des d’avui al dia de Reis.

Resultat per a Cinctorres

2 thoughts on “Tretzenades 2024”
  1. La veritat és que no havia sentit a parlar de les tretzenades. No sé si al meu Lluçanès natal es feien, però el què sí recordo haver vist fer de petit era el mètode del calendari de la ceba.
    En fi; esperem que les tretzenades no es compleixin l’any vinent, perquè si no les esperances que afluixi la sequera són remotes, vist el temps que està fent aquests dies.
    Salut i bones festes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *